I Danmark har alle adgang til offentlig gratis synspleje.
Privatsyn er en privatklinik. 
I praksis varetages opgaven især af læger og øjenlæger som har aftale med sygesikringen.
Alle borgere kan frit henvende sig hos disse og modtage undersøgelse og vejledning.
Ved specielle samsynsfejl, har øjenlæger mulighed for at henvise til skeleterapeuter (orthoptister) på nogle af landets store sygehuse. Enkelte øjenlæger har også skeleterapeuter ansat. Også her er al behandling gratis.
Til gengæld skal man som regel væbne sig med tålmodighed. De praktiserende øjenlæger er nåleøjet. Der er alt for få, og situationen ser kun ud til at blive værre.
Personlig kommentar;
Funktionsfejl i samsynet, er ikke en højt prioriteret opgave i det offentlige sundhedsvæsen. Faktisk er det svært at få øje på hjælpemulighederne, og følgelig også ukendt af langt de fleste mennesker.
Hele væsenet er primært optaget af sygdomsbehandling. Behandling for funktionsfejl i samsynet lever en skyggetilværelse.
Kommer du i forbindelse med systemet, skal du sørge for, at følgende WHO klassificerede lidelser som minimum afdækkes og udelukkes: http://apps.who.int/classifications/apps/icd/icd10online/index.htm?gh49.htm+
Men en helt igennem rimelig og fair up-to-date fortolkning af de bedste testmetoder- og behandling, kan ses fra AOA (Consensus Clinical Practice Guidelines fra American Optometric Association). Både videnskabelig og klinisk forskning er fortolket og omsat til det bedste bud på en moderne evidensbaseret tilgang til samsynsproblemer.
Top